fbpx

Διεύθυνση
Νικολάου Λεμονάκη 13 - 15
Ηράκλειο Κρήτης

Ωράριο
Δευτέρα - Σάββατο: 9πμ - 9μμ
Κυριακή: Κλειστά

Πολυτέλεια και νεοκλασικό σαλόνι

Εάν το μίνιμαλ ή το βιομηχανικό στυλ δεν είναι της αισθητικής σας αλλά ψάχνετε κάτι πιο κλασικό για τη διακόσμηση του σαλονιού σας, τότε δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε  πάντα τις τάσεις της εποχής. Η νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού μπορεί να είναι κάτι που δεν έχετε φανταστεί ακόμα για τον χώρο σας αλλά αξίζει να την ανακαλύψετε. Για το συγκεκριμένο στυλ απαιτούνται βαριά έπιπλα, μεγάλος χώρος και πολυτελή υφάσματα. Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που χρειάζονται για να διαμορφώσετε το νεοκλασικό στυλ στο σπίτι σας.

Μάλιστα, πρόκειται για ένα στυλ που αποπνέει αρχοντιά και πολυτέλεια, ενώ προσπαθεί να συνδυάσει το παλιό με το νέο. Έχει σαφείς επιρροές από την Αρχαία Ελλάδα και αυτό φαίνεται από τις αρμονικές γραμμές, τη συμμετρία και τα χρώματα. Επίσης, το νεοκλασικό στυλ εντυπωσιάζει χωρίς να υπερβάλλει, αφού η φιλοσοφία του είναι το “παν μέτρον άριστον”.

1. Έπιπλα

Τα έπιπλα αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία για τη νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού. Χρειάζεται να επιλέξετε έπιπλα κλασικά αλλά ταυτόχρονα απλά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν ευθεία γραμμή και να είναι λεπτεπίλεπτα. Άλλα βέβαια, μπορούν να είναι βαρύτερα μιας και χαρίζουν αριστοκρατία στον χώρο. Για ένα νεοκλασικό σαλόνι, πέρα από τους καναπέδες, σημαντικό στοιχείο διακόσμησης είναι οι πολυθρόνες και οι καρέκλες. Μάλιστα, τα ξύλινα έπιπλα ή οι ξύλινες λεπτομέρειες προτιμώνται να είναι σε σκούρα απόχρωση.

2. Χρώματα

Ένα απαραίτητο στοιχείο για τη νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού είναι τα χρώματα που θα επιλέξετε. Πιο συγκεκριμένα, τα ανοιχτά χρώματα, όπως το λευκό, το ιβουάρ, το μπεζ και το ανοιχτό γκρι, είναι ιδανικά για το ταβάνι, τα γύψινα, τους τοίχους, ακόμα και τις κουρτίνες, καθώς δίνουν φως στον χώρο και τον μεγαλώνουν. Από την άλλη πλευρά, το μαύρο προτιμάται για τα διακοσμητικά αντικείμενα, καθώς και τις λεπτομέρειες στα υφάσματα και τα έπιπλα.

Ωστόσο, τα χρώματα που εντυπωσιάζουν είναι τα σκούρα, όπως το βαθύ κόκκινο, το μπλε, το πράσινο και η χρυσή ώχρα. Αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν ως αριστοκρατικά και χρησιμοποιούνται περισσότερο στα υφάσματα και τους τοίχους. Παρ’ όλα αυτά, στη διακόσμηση μπορούν να προστεθούν και ορισμένα παστέλ όπως το σιέλ, το σομόν, το λιλά και το βεραμάν. Τα παστέλ ενδείκνυται να είναι πιο “λερωμένα” από το συνηθισμένο, ώστε να ταιριάζουν με το ύφος, αλλά να δίνουν ταυτόχρονα τη δική τους πινελιά. Τέλος, αντί να βάψετε τους τοίχους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταπετσαρίες με μοτίβα, που θα χαρίσουν αρχοντιά στον χώρο.

3. Δάπεδο

Για να δώσετε νεοκλασικό στυλ στο σαλόνι σας έχετε δύο επιλογές σε ό,τι αφορά το δάπεδο. Η πρώτη αφορά την τοποθέτηση ξύλινου πατώματος κυρίως σε απόχρωση ευρωπαϊκής δρυός. Η συγκεκριμένη απόχρωση αποτελεί υπέροχη βάση για τα σκουρόχρωμα έπιπλα. Μάλιστα, μπορείτε να επιλέξετε είτε σχήμα ψαροκόκαλου είτε ευθείες σανίδες.

Η δεύτερη επιλογή είναι το μάρμαρο ή τα μεγάλα κεραμικά πλακάκια με όψη μαρμάρου. Στην περίπτωση αυτή διαλέξτε ανοιχτές αποχρώσεις που θα δώσουν αέρα πολυτέλειας. Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε αντιθέσεις με μπορντούρες σκούρου χρώματος.

4. Φωτισμός

Ο σωστός φωτισμός σε κάθε χώρο είναι πολύ σημαντικός. Βέβαια, στη νεοκλασική διακόσμηση σαλονιού ο φωτισμός συμπληρώνει το στυλ. Αυτό εξηγείται με το γεγονός ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγάλους επιβλητικούς πολυελαίους ως κύριο φωτισμό. Ταυτόχρονα, μπορείτε να τοποθετήσετε φωτιστικά, είτε δαπέδου είτε μικρότερα, με υφασμάτινα καπέλα που θα δώσουν χαμηλότερο φωτισμό. Τέλος, προκειμένου να αναδείξετε τα έργα τέχνης που έχετε επιλέξει τοποθετήστε απλίκες ή σποτάκια που θα δημιουργήσουν σκιάσεις και θα τα κάνουν άξια προσοχής.

Πηγή: Kathimerini